Vad är skillnaden mot en traditionell installation?

I en vanlig installation så går ledningen ner till en strömbrytare och sedan till lampan.
Sambandet är fast och fysiskt, vill man tända från en annan plats måste man dra ledningen från strömbrytare 1 - till strömbrytare 2 och sedan till lampan.
Detta är ett förvånansvärt statiskt sätt att installera så här en bit in på 2000-talet.

Om man installerar strukturerat med system drar man istället ledningarna till relän eller dimrar som placeras i elcentralen. De kan även placeras på andra ställen i boxar och liknande men i en normal villa är avstånden relativt korta och el-centralen är dessutom en naturlig knutpunkt.

För att det inte skall bli för mycket rör i väggarna så drar man istället fler ledningar i rören. Om man drar in 6 ledare i ett rör så får man med sig jord, nolla och fas vilket krävs för att få sprutt på vägguttagen, det finns då 3 ledningar kvar som kan användas för sånt som skall styras. 3 funktioner brukar vara lagom för ett rum - takbelysning, fönsterbelysning och styrda uttag.
I exemplet ovan behöver man då i elcentralen 1 dimmer för takbelysningen och 2 reläer för att styra fönsterbelysningen och styrda uttag till och från.På så sätt betar du av rum för rum, tills du är färdig.

Men knapparna då?
Än så länge har vi inte brytt oss om knapparna men det är nu tid att göra det.
Knapparna som används är inga traditionella strömbrytare även om de i vissa fall kan ha sådan design. De förbinds med en 2-tråds bussledning på enklaste sätt.
Alltså, man drar bara ett rör mellan alla knappar och slutar i elcentralen.

Med hjälp av en dator länkar elektrikern sedan ihop knapparna med relän och dimmrar på ett lämpligt sätt och för sedan över programmet till de olika apparaterna. Systemet fungerar därefter helt utan hjälp av någon dator.Vill man lägga till en knapp vid dörren som släcker allting så behövs datorn endast för att skapa funktionen.

Förutom belysning så styr man ofta värmen i rummen med KNX, numera finns det knappar med inbyggd värmereglering från alla leverantörer så du slipper fler apparater på väggarna.

Det är inget fantastiskt med KNX-tekniken och den är heller inte ny, däremot är den ytterst praktiskt och det finns ett enormt produktutbud eftersom det är en standard.Sen så finns det förbaskat snygga designade knappar för systemet.

Kostar det något?
Det kostar absolut mer än en traditionell installation i en normalvilla men hur mycket är svårt att säga, man får å andra sidan något helt annat.
I större hus däremot med komplicerade funktionskrav är det faktiskt oftast mycket billigare att använda KNX än att försöka få ihop något med traditionell teknik